Πέντε συμβουλές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα

βιογραφικοΔεδομένου του σκληρού ανταγωνισμού που επικρατεί στην αγορά εργασίας, μικρά λάθη στο βιογραφικό σας σημείωμα μπορούν να αποβούν καθοριστικά για το αν θα σας καλέσουν σε συνέντευξη ή όχι. Σας παρουσιάζουμε τις πέντε καλύτερες συμβουλές μας για ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα:

Ελέγξτε δυο φορές το βιογραφικό σας για τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη

Μπορεί αυτή η συμβουλή να ακούγεται τετριμμένη, αλλά βασικά ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη στα βιογραφικά σημειώματα εξακολουθούν να αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία δυσαρέσκειας των εργοδοτών. Ακόμη και απλά λάθη μπορεί να στείλουν το βιογραφικό σας κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα προσόντα και η εμπειρία που έχετε. Δώστε το βιογραφικό σας σε δύο τουλάχιστον φίλους ή σε δυο μέλη της οικογένειάς σας, για να το διαβάσουν και να το ελέγξουν προτού το στείλετε. Εάν κάνετε αίτηση για θέση σε ξένη χώρα, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο άτομο που έχει ως μητρική του γλώσσα την επίσημη γλώσσα της συγκεκριμένης χώρας, προκειμένου να ελέγξει το βιογραφικό σας.

Το βιογραφικό σας σημείωμα πρέπει να είναι σύντομο

Οι περισσότεροι εργοδότες έχουν στη διάθεσή τους ένα ή δυο λεπτά για την εξέταση του βιογραφικού ενός υποψηφίου. Εάν, λοιπόν, έχετε μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και το βιογραφικό σας αριθμεί ήδη οχτώ σελίδες, το πιο πιθανό που θα σκεφτούν δεν είναι ότι έχετε επιτύχει πολλά, αλλά ότι δεν μπορείτε να εκφραστείτε περιεκτικά και με σαφήνεια. Αναζητήστε στην ενότητα «Διαβίωση και εργασία» της πύλης EURES συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χώρα στην οποία κάνετε αίτηση ή δημιουργήστε το δικό σας βιογραφικό σημείωμα Europass στην ενότητα αναζήτησης βιογραφικών σημειωμάτων της Ευρωπαϊκής Πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα.

Χρησιμοποιήστε λέξεις συναφείς με το αντικείμενο της θέσης εργασίας

Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας σημείωμα είναι σχετικό με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Εάν απαιτούνται δεξιότητες διευθυντικού στελέχους ή ανάλογη προϋπηρεσία, τότε βεβαιωθείτε ότι οι σχετικές πληροφορίες παρουσιάζονται με σαφήνεια στο βιογραφικό σας. Χρησιμοποιήστε φράσεις-κλειδιά όπως «ήμουν υπεύθυνος για…» ή «έχω εμπειρία σε…», ωστόσο φροντίστε να είστε σαφείς, παραθέτοντας παραδείγματα από την εποχή που εργαζόσασταν στη συγκεκριμένη θέση (βλ. συμβουλή 5).

Αποφύγετε τα «κενά» στο βιογραφικό σας

Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, είναι σύνηθες να παρουσιάζονται κενά χρονικά διαστήματα από τη μία εργασία στην άλλη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είτε αναζητούν εργασία είτε ταξιδεύουν. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους εάν δεν υπερβαίνουν τους τρεις μήνες, για μεγαλύτερο όμως διάστημα θα πρέπει να αναφέρετε το γιατί. Να είστε ειλικρινείς. Εάν επί έξι μήνες αναζητούσατε εργασία, αναφέρετέ το εν συντομία, οι εργοδότες έχουν περισσότερη κατανόηση από ό,τι νομίζετε.

Παραθέστε συγκεκριμένα παραδείγματα

Είναι θεμιτό να ισχυρίζεστε ότι είστε «υπεύθυνος» ή ότι διαθέτετε «επικοινωνιακές δεξιότητες», αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί από μόνοι τους δεν αρκούν σε έναν εργοδότη. Αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα των όσων έχετε κάνει. Είτε εργαστήκατε σε ένα κατάστημα της γειτονιάς σας είτε διευθύνατε την ομάδα χορού του σχολείου σας, σκεφτείτε συγκεκριμένα παραδείγματα όσον αφορά τα καθήκοντα που είχατε. Για παράδειγμα, «εκπαίδευσα πέντε καινούργιους εργαζόμενους» ή «ήμουν υπεύθυνος για τη σύνταξη κειμένων και τις φωτογραφίες για μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο». Αναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς όπου είναι δυνατό.

Πηγή:http://bit.ly/1oG7Iw8

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινωσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s